A. Da internettet var nyt, var det rent faktisk umuligt at gennemføre pålidelige undersøgelser, ganske enkelt fordi for få mennesker havde adgang til det. Men nu har det bredt sig til alle signifikante demografiske grupper, og i 2014 har 93 % af de danske familier adgang til internet i hjemmet ifølge Danmarks statistik. Ved onlineunderundersøgelser kan man nå ud til et tilstrækkeligt antal af både kvinder og mænd, personer over 60 og under 30 samt folk med indtægter både over og under gennemsnittet. Derfor gennemfører man nationale undersøgelser for at opnå en repræsentation af befolkningen som helhed.
A. Ikke nødvendigvis. Der findes en række årsager til, at virksomheder, der benytter telefoniske undersøgelser, har vanskeligt ved at opnå en virkeligt repræsentativ stikprøve. De får som regel fat i personer, der tilbringer størstedelen af deres tid derhjemme, og som er mest villige til at tale med fremmede. Det er mindre sandsynligt, at de får fat i personer, der er meget væk hjemmefra, eller som ofte bruger telefonsvareren til at gennemgå de indkommende opkald, eller som ikke bryder sig om at tale med fremmede, eller som hovedsageligt eller udelukkende bruger deres mobiltelefon.
A. Alle analyseinstitutter står med den udfordring, at de får synspunkterne fra de personer, som de kan få fat i, og udarbejder skøn over synspunkterne for de personer, som de ikke kan få fat i. Selvom de rammer rigtigt rent demografisk, hvordan kan de da være sikre på, at de personer, der gennemfører undersøgelserne, er ligesom resten af befolkningen? Det er netop for at agere på denne udfordring, at YouGov forsøger at frembringe resultater, der ikke bare er demografisk, men også holdningsmæssigt repræsentative. Vi vægter både vores rådata for at sikre, at vores tal stemmer overens med landsprofilen for alder, socialklasse og region, og stemmeafgivelse ved det seneste valg og andre parametre.
A. Næsten alle undersøgelser omfatter en grad af vægtning, hvad enten de gennemføres online, som personlige interview eller over telefonen. Det sker for at sikre, at de offentliggjorte resultater er en korrekt afbildning af den befolkning, man forsøger at måle. For eksempel udgør mænd 48 % af vælgerskaren og kvinder 52 %. De rå tal i en veludført undersøgelse vil ligge tæt på dette, men de stemmer ikke nødvendigvis helt overens med disse tal. Hvis man nu forestiller sig, at de rå tal består af 50 % mænd og 50 % kvinder, så vil YouGov's computer give mændenes svar lidt mindre vægt (så svarene fra 50 mænd ville tælle, som om der var 48), og give svarene fra kvinder lidt større vægt (så svarene fra 50 kvinder ville tælle, som om der var 52).
I praksis er opgaven mere kompliceret end som så, eftersom der samtidg skal tages hensyn til spørgsmålet om alder, socialklasse, region såvel som køn. Dette er en opgave for YouGov's computer, der justerer de rå data for at tage højde for alle disse faktorer.
A. Nej. Når vi ønsker at høre, hvad befolkningen som helhed mener, udvælger vi de respondenter, vi ønsker at spørge. Kun de udvalgte kan besvare spørgeskemaet. Når vi sender vores e-mail til dem, fortæller vi ikke, hvad emnet for undersøgelsen er. Desuden er vores incitamentssystem udformet, så det både tiltrækker personer, der ikke interesserer sig for det pågældende emne, og personer, der er meget interesserede i det. Det betyder, at vi kun oplever begrænset eller slet intet frafald, når en undersøgelse med flere temaer skifter fra det ene emne til det andet.
A. De fleste af YouGov's national repræsentative undersøgelser består af stikprøver på mindst 1.000 personer. Andre institutter, der gennemfører regelmæssige undersøgelser for medierne, har også stikprøver på omkring 1.000 personer.
A. Fordi risikoen for tilfældige stikprøvefejl hænger sammen med stikprøvens størrelse - jo mindre stikprøve, jo større er risikoen for en sådan fejl. I en stikprøve på 550 kan vi være sikre på, at vores resultat 19 gange ud af 20 ikke afviger mere end 4 % fra det tal, vi ville have fået, hvis vi havde spurgt hele befolkningen. Den tilfældige fejlprocent for en stikprøve på 1.000 er på 3 %, ved stikprøver på henholdsvis 1.500 og ved 2.000 falder fejlmarginen til henholdsvis 2,5 % og 2 %. Større stikprøver giver også mulighed for mere nøjagtige målinger af holdningerne hos undergrupper såsom kvindelige eller socialdemokratiske vælgere.
A. Det er sjældent, at en YouGov-respondent får stillet det samme spørgsmål eller et lignende spørgsmål (f.eks. om hvem de vil stemme på næste gang) særlig tit. Derfor vil enhver panel-effekt sandsynligvis være ubetydelig. Men vi kontrollerer det fra tid til anden ved at sammenligne resultaterne fra "nye" respondenter med "gengangerne". Hidtil har vi ikke fundet nogen variation.
Simpel logik tilsiger, at hvis det var korrekt, at man ved at stille det samme spørgsmål til den samme person gentagne gange, kunne ændre, hvem de ville stemme på næste gang, ville det uden tvivl være en teknik, som de politiske partier i vid udstrækning ville benytte sig af. Sådan forholder det sig ikke.
A. Som alle andre analyseinstitutter kan vi ikke give nogen fuldstændig garanti for, at der ikke er en eneste respondent, der lyver eller forsøger at narre os. Men der findes ikke nogen beviser på, at det skulle være et reelt problem. Fra tid til anden stiller vi nogle respondenter en række klassificeringsspørgsmål, som de har besvaret tidligere, for at kontrollere, at de svarer konsekvent – og vi finder kun begrænsede eller slet ingen tegn på, at nogen forsøger at binde YouGov noget på ærmet. Meget tyder på, at mange er mere ærlige, når de besvarer spørgsmål anonymt via en computer, end når de taler med et fremmed menneske. De er heller ikke under tidspres, når de gennemfører undersøgelserne online. De kan bruge lige så lang tid, de ønsker – og det er en af grundene til, at onlineundersøgelser er bedre end telefoninterview eller direkte interview, når man stiller komplicerede spørgsmål, som folk skal bruge lidt tid på at tænke over.
A. Når vi gennemfører undersøgelser om politik og offentlig politik, er langt størstedelen af de adspurgte, personer som vi har rekrutteret proaktivt via nøje udvalgte websteder. Vi holder skarpt øje med det mindretal, der registrerer sig hos YouGov inde på vores eget websted. Hvis der forekommer en pludselig afvigelse i mønstret for de personer, der er rekrutteret på denne måde, har vi stadig mulighed for at udelukke dem fra vores undersøgelser.
Man skal huske på, at enhver organisation, der forsøger at "flytte" vores tal med f.eks. 10 procentpoint, vil skulle infiltrere mere end 5.000 mennesker. Ethvert forsøg på noget sådant ville hurtigt blive afsløret.
A. Nej. Det beviser kun, at forskellige metoder kan give forskellige svar. I sig selv beviser det ikke, hvilken metode, om nogen overhovedet, der er den rigtige. Det er faktisk forholdsvis sjældent, at der opstår den slags forskelle. Normalt er det sådan, at når YouGov og andre analyseinstitutter stiller lignende spørgsmål omkring det samme tidspunkt, er vores offentliggjorte resultater meget lig hinanden.
Men på nogle områder findes der fortsat forskelle, særligt når undersøgelser berører socialt eller politisk følsomme emner, kan den kontakt hvori spørgsmållet stilles via telefon eller web være afgørende. Foreksempel kan vi ved de seneste svenske folketingsvalg se, at virksomheder, der benytter telefoniske undersøgelser, konsekvent undervurderer tilslutningen til det indvandringskritiske parti, Sverigedemokraterna.
A. Et analyseinstitut kan kun påvise, at dets resultater er præcise, når de kan sammenlignes med virkelige begivenheder.
A. YouGov er medlem af SMIF og ESOMAR og overholder organisationens regler.