Verdens mest beundrede mennesker i 2020

Verdens mest beundrede mennesker i 2020
af

Obama-parret er verdens mest beundrede mand og kvinde

Barack Obama har væltet Bill Gates af pinden som verdens mest beundrede mand for første gang, siden YouGov begyndte sin årlige undersøgelse i 2014.

Michelle Obama topper igen i år listen som verdens mest beundrede kvinde efter at have taget pladsen fra Angelina Jolie i 2019. Jolie selv er steget en plads siden sidste år, så hun nu indtager andenpladsen, mens Dronning Elizabeth II også er rykket en plads op, så hun nu er den tredjemest beundrede kvinde i verden.

Gates er rykket en plads ned – muligvis som resultat af rygterne om, at han på en eller anden måde er involveret i spredningen af COVID-19. Den kinesiske præsident Xi Jinping indtager igen tredjepladsen, som han tidligere har haft fra 2015-2017.

I år er undersøgelsen udvidet til 42 lande – det største antal nogensinde – og det betyder, at YouGov har interviewet mere end 45.000 mennesker for at udarbejde listen.

Stifter og leder af Tesla og SpaceX Elon Musk er årets højdespringer med en stigning på fire pladser fra 13.- til 9.-pladsen. Menneskerettighedsforkæmper Malala Yousafzai er modsat faldet flest pladser og er rykket fra nummer 6 til 14 på listen.

Entertainere dominerer stadig i høj grad den kvindelige top 20. Hvor 14 af de mest beundrede kvinder er skuespillere, sangere eller tv-værter (selvom personligheder som Emma Watson og Angelina Jolie også er kendt for deres humanitære arbejde). I kontrast hertil indeholder listen over de mest beundrede mænd flere personer fra det politiske liv, erhvervslivet og sportens verden.

Resultatet beregnes ud fra en kombination af svar på to spørgsmål – om respondenten overhovedet beundrer personen og herefter, om det er den person, som respondenten beundrer mest. Hvert lands resultat i den globale liste vægtes også i forhold til befolkningens størrelse (se mere under ”Om undersøgelsen”).

Nye tilføjelser til dette års liste inkluderer klimaaktivist Greta Thunberg, popstjernerne Jennifer Lopez, Beyoncé og Shakira, skuespillerne Keanu Reeves og Scarlett Johansson, sportsstjernerne Michael Jordan og Virat Kohli, Indonesiens præsident Joko Widodo og den indiske menneskerettighedsforkæmperSudha Murty.

Barack Obama er mere beundret end Donald Trump i alle lande – med undtagelse af ét

Mens Barack Obama er rykket en plads højere op på listen, er Donald Trump tilsvarende rykket en plads ned og placerer sig nu på 15.-pladsen globalt.

Obama topper den globale liste i 22 af undersøgelsens 42 lande inklusive USA. Trump klarer sig bedst i USA (andenpladsen) og Sydafrika (tredjepladsen), men overgår dog Obama i ét land, nemlig Rusland, hvor Trump indtager 11.-pladsen mod Obamas 15.-plads.

Hvem er bedst gennem tiderne ifølge World’s Most Admired?

Undersøgelsen viser, at fodboldspiller Cristiano Ronaldo fortsat vinder over rivalen Lionel Messi som den mest beundrede af de to. Mens Ronaldo i år rangerer som den 6. mest beundrede mand i verden, må Messi nøjes med en 11.-plads.

Ronaldo rangerer højere end Messi i 32 ud af 42 lande og har overgået sin konkurrent i de sidste tre globale undersøgelser. Dermed er Ronaldo den af de to, der har klaret sig bedst gennem tiderne, og vinder titlen som årets GOAT (”Greatest of all time”).

Mette Frederiksen stormer ind på Danmarks top 10, mens kongefamilien stadig ligger i top

Den mest beundrede mand i Danmark er stadig Barack Obama, mens Bill Gates må nøjes med en fjerdeplads efter Dalai Lama på tredjepladsen. 

Mens Kronprins Frederik beholder sin andenplads fra sidste år, er han steget i popularitet fra en beundringsrate på 15,89% til 20,74%.

Danskerne er generelt glade for deres kongefamilie – når man kigger på kvindernes top 20, indtages førstepladsen af Dronning Margrethe, mens Kronprinsesse Mary løber med andenpladsen. Dermed har Dronningen og hendes svigerdatter byttet pladser siden sidste år.

Statsminister Mette Frederiksen er ny påkvindernes liste, hvor hun indtager fjerdepladsen lige efter Michelle Obama og før Margrethe Vestager.

Numbers show the percentage share of admiration for each person in 42 countries and regions worldwide

 

 

Om undersøgelsen

Fra januar til marts indsamlede YouGov åbne nomineringer fra paneldeltagere i 42 lande ved ganske simpelt at spørge dem: “Hvis du tænker på nulevende personer i verden i dag, hvilken person [mand eller kvinde] beundrer du så mest?” Disse nomineringer blev derefter anvendt til at udarbejde en liste over de 20 mænd og 20 kvinder, som fik flest nomineringer, og som blev nomineret i mindst fire lande. Yderligere 5-10 populære lokale personligheder blev tilføjet til listen i de forskellige lande.

Fordi første runde af undersøgelsen blev gennemført inden coronapandemien for alvor brød ud, nåede nogle af de personer, der har stået i spidsen for nationale bestræbelser for at bekæmpe sygdommen, ikke med på listen. Dette påvirker sandsynligvis ikke de globale resultater, da personer som disse, generelt mest er kendt i deres eget land, og en kandidat skal nomineres i mindst fire lande for at komme med på den globale top 20 (hvilket stadig er mindre sandsynligt, de ville have nået).

I den del af undersøgelsen, der er udført fra maj til september, anvendte vi herefter listen til at undersøge hver af de 42 lande ved at stille to spørgsmål: “Hvem beundrer du rigtig meget?”, hvor respondenter kunne vælge mellem mange forskellige personligheder baseret på den udarbejdede liste, og “Hvem beundrer du MEST?”, hvor de kun kunne vælge én. Disse to tal blev lagt sammen til en procentdel, som angiver graden af beundring, som er vist til højre for hvert navn i grafikken ovenfor og i nedenstående tabel, som viser de fulde resultater for hvert land inklusive lokale berømtheder og offentlige personer:

Ved at stille respondenterne to spørgsmål, kan vi både se bredden (dvs. global udbredelse) og intensiteten i en persons støtte.

Alt i alt gennemførte vi undersøgelser i lande, der tilsammen dækker mere end 7/10 af verdens befolkning. Nogle dele af verden er dog bedre repræsenteret end andre, så vi vægtede den virkning, som nogle lande har på de endelige tal mere og vægtede andre mindre, så de globale tal mere præcist afspejler de overordnede holdninger i verden.

Alle undersøgelser blev foretaget online, og i mange af landene er internettets udbredelse begrænset til, at man kan sige, at eksemplerne kun repræsenterer den del af befolkningen, der er online. Lande og områder, hvor dette gælder, er Kina (inklusive Hong Kong), Egypten, Indonesien, Malaysia, Pakistan og Filippinerne.

Læs vores community-regler, før du opretter et opslag.